Mutfak Sözlüğü


Mutfak Sözlüğü

Yemek Tuzluysa
Fazla tuzunu almak için 1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın ve birkaç dakika kaynatın.

Sütünüz Kaymak Tutarsa
Süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.

Sütün Taşmasını Önlemek
Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.

Soğan Sarımsak Kokusu
Ellerdeki soğan, sarımsak kokularını giderebilmek işin ellerinizi tuzlu su ile yıkayıp, haşlanmış patatesle ovun.

Kek Kalıbı
Kek kalıbına yağlı kâğıt döşeyin. Kâğıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman, kâğıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.

Etleri Yumuşatmak
Limon suyu etleri yumuşatır. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.

Yumurta Kırarken
Yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.

Taşan Yemekler
Yemeğin taştığı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.

Fırında
Pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.

Garnitür
Olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4–5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.

Patates
Kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az yağ çekeceklerdir.

Karnabahar, lahana, soğan
Gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenir.

Yeşil Renkli Sebzelerin
Rengini korumak için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.

Makarnanın
Haşlama suyuna 1–2 baş soğan, havuç v.b. sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Pilav
Suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.

Bayatlamış ekmeklerinizi
Dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin.

Yumurta
Haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.

Yemek kokularından
Kurtulmak için, bir cezveye bir çay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.

Pastaların
Üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.

Kek yaparken
Karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.

Domatesleriniz
Tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.

Soğanı
Akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.

Sarımsağın kabuklarını
Daha kolay ayıklamak için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin.

Yoğurdun suyu
Birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır. İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız.

Patatesleri kızartmadan
Önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Daha az yağ çekerler.

Sebze pişirirken
Yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

Sebzeler haşlanarak
Kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.

Soğan kavururken
Pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz.

Patatesin pişirme suyuna
Bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

Havuç
Daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.

Karnabahar haşlarken
İçine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.

Bütün sebzelere
Biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin.

Sebzelerimiz
Kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla karsılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.

Maydanoz ve dereotunu
Baş aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.

Sos hazırlarken
Un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz.